Kanelbullar

Bakning / Kanelbullar, Kanelbullensdag, Royskanelbullar, baka, gofika / Permalink / 0
Jag provade Roy Fares recept på kanelbullar  http://www.koket.se/roys-basta-kanelbullar.
Men jag tog hela kardemummakärnor som jag stötte och blandade i den ljumma mjölken.
Jag blev också tvungen att ta lite mer mjöl för att degen skulle gå ihop. Vet inte om det är fel på min våg.
 
Till slut så gjorde jag lite extra fyllning på ca 190 gram smör och när jag hade brett på fyllningen strödde jag också på ett tunt lager med strösocker.
 
Bra tips att pensla dem med sockervatten efter gräddning. Saftiga och goda men jag tycker
det blev för dålig kanelsmak på dem. Kommer absolut bakas igen men med mer kanel!
 

Du behöver

Vetedeg

  • 30 g jäst
  • 250 g mjölk (2,5 dl)
  • 570 g vetemjöl (9,5 dl)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 5 g malen kardemumma
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 55 g ägg (1 st)
  • 110 g smör, rumstempererat
  • ägg, till pensling
  • pärlsocker, att strö på
 

Kanel och mandelfyllning

  • 200 g Mandelmassa
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 30 g kanel (0,5 dl)
  • 150 g smör, rumstempererat

Sockerlag

  • 150 g vatten (1,5 dl)
  • 95 g strösocker (1 dl)

Gör så här

  1. Smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt.
  2. Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
  3. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter.
  4. Blanda mandelmassa, vaniljsocker och kanel. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.
  5. Kavla ut degen 3-4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen och vik degen dubbelt, sporra ut remsor som du tvinnar till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vill du inte göra knutar då kavlar du ut degen 3-4 mm tjock, mer bred än hög och rulla ihop till en rulle. skiva till lagom stora bullar, lägg i formar. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar.
  6. Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.
  7. Sätt ugnen på 190 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 9-11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg.
  8. Precis när bullarna kommit ut från ugnen penslar du dom med sockerlagen. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.
 
 
Till top