Räkgryta

soppor& grytor / Gryta, Tomater, grädde, litenyttigare, middagstips, recept, räkor, viktväktarna / Permalink / 1
God gryta med lite sting.

2 portioner

90 gram pasta/ris/bulgur
Kokas enligt anvisningarna på paketet.

180 gram skalade räkor
1 dl torrt vitt vin
1 tsk rapsolja
1/2 paprika
10 små tomater
1 msk chilisås
1 msk mango chutney
1 tsk fransk senap
50 gram fraiche 5%
60 gram milda mat 4%
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk mangocurrykrydda
1 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk paprikapulver

Fräs hackad lök, pressad vitlök, tärnad paprika och mangocurrykrydda i oljan tills löken är mjuk.
Tillsätt vinet och låt koka ihop lite.
Tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna och tomaterna.
Låt koka i några minuter. Tillsätt tomaterna i halvor och räkorna.
Smaka av med salt och peppar.

För dig som är viktväktare: 9 sp.per portion

Lycka till!







Kanelbullar

Bakning / Kanelbullar, Kanelbullensdag, Royskanelbullar, baka, gofika / Permalink / 0
Jag provade Roy Fares recept på kanelbullar  http://www.koket.se/roys-basta-kanelbullar.
Men jag tog hela kardemummakärnor som jag stötte och blandade i den ljumma mjölken.
Jag blev också tvungen att ta lite mer mjöl för att degen skulle gå ihop. Vet inte om det är fel på min våg.
 
Till slut så gjorde jag lite extra fyllning på ca 190 gram smör och när jag hade brett på fyllningen strödde jag också på ett tunt lager med strösocker.
 
Bra tips att pensla dem med sockervatten efter gräddning. Saftiga och goda men jag tycker
det blev för dålig kanelsmak på dem. Kommer absolut bakas igen men med mer kanel!
 

Du behöver

Vetedeg

  • 30 g jäst
  • 250 g mjölk (2,5 dl)
  • 570 g vetemjöl (9,5 dl)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 5 g malen kardemumma
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 55 g ägg (1 st)
  • 110 g smör, rumstempererat
  • ägg, till pensling
  • pärlsocker, att strö på
 

Kanel och mandelfyllning

  • 200 g Mandelmassa
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 30 g kanel (0,5 dl)
  • 150 g smör, rumstempererat

Sockerlag

  • 150 g vatten (1,5 dl)
  • 95 g strösocker (1 dl)

Gör så här

  1. Smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt.
  2. Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
  3. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter.
  4. Blanda mandelmassa, vaniljsocker och kanel. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.
  5. Kavla ut degen 3-4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen och vik degen dubbelt, sporra ut remsor som du tvinnar till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vill du inte göra knutar då kavlar du ut degen 3-4 mm tjock, mer bred än hög och rulla ihop till en rulle. skiva till lagom stora bullar, lägg i formar. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar.
  6. Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.
  7. Sätt ugnen på 190 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 9-11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg.
  8. Precis när bullarna kommit ut från ugnen penslar du dom med sockerlagen. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.
 
 

Fylld köttfärslimpa

köttfärs / Underbartgott, champinjoner, middagstips, nötfärs, potatis, recept, viktväktarna / Permalink / 0
Jag använde kycklingfärs men rekommenderar att ni använder nötfärs.
Min blev inte vacker men mycket god!

4 portioner

400 gram nötfärs 5% 8 sp
1 ägg 2 sp
Salt & vitlökspeppar
Kött- & grillkrydda
Vitlökspeppar

1 burk Philadelphia lightest 5 sp
Några finhackade färska champinjoner
1 bit solmogen tomat i olja avrunnen finhackad 1 sp.
Lite lite fransk senap
Salt & vitlökspeppar

Blanda köttfärsen med ägg och kryddor
Tryck ut färsen till en rektangel på ett bakplåtspapper.

Blanda osten med champinjoner, tomat, senap och kryddor och bred ut över köttfärsen.

Rulla ihop köttfärsen till en tjock limpa.

Lägg i en ugnsform och lägg lite lökklyftor och morotsbitar runtomkring.
Tillaga på 175 grader ca 30-40 minuter tills färsen är genomstekt.

När köttfärslimpan är klar lyfter du över den på en skärbräda och vispar ur formen med vatten.
Sila ner skyn i en kastrull och tillsätt 240 gram milda mat 4% 5 sp, vatten, kalvfond, soja och 4 msk lågkalori lingonsylt. Låt koka ihop ca 5 minuter.

(Nästa gång kommer jag istället göra sås på skyn plus kalvfond, grädde och vitlöksost)

Servera med 170 gram potatis / portion, inlagd gurka och 1 msk lingonsylt.

Lycka till!

För dig som är viktväktare: 9-10 sp/portion.


Till top