Torsk med purjo och tomat

Fisk / enkelt, fisk, litenyttigare, middag, potatis, purjolök, recept, viktväktarna / Permalink / 1
Enkel och god torsk med få ingredienser som dock kräver rejält med salt!

3 portioner eller 2 stora. (Det blir massor med sås så det går att dra ner på mängden grädde/vatten)

1 torskblock 400 gram
330 gram milda mat 4% eller valfri grädde
1 dl vatten
10 gram smör
1 liten purjolök
4 tomater
Salt och peppar

Strimla löken och fräs utan att den får färg i smöret.
Salta och peppra fiskblocket på båda sidor och lägg över purjolöken.
Häll på grädde och vatten och sjud under lock tills fisken är helt vit och lätt faller isär.
Smaka av med salt och peppar och lägg på tomater i små bitar.

Servera med kokt potatis.

För dig som är viktväktare: 8 sp med 160 gram potatis.

Lycka till!

3-rätters lördagsmiddag

Desserter, Kött, Såser, potatis / Underbartgott, banofee, banofeepaj, karamelliseradmjölk, recept, rostas, räkor, råstektpotatis / Permalink / 1
Hade gäster i går och bjöd på de här rätterna som iaf jag tycker är supergoda!

Förrätt: räkbakelse

4 portioner
12 skivor vitt bröd
0,5 kg räkor med skal
0,7 dl grädde
175 gram majonnäs
5 msk kalles kaviar
2 msk hackad rödlök
2 msk finhackad dill

Dekoration
0,5 kg räkor med skal
Röd stenbitsrom  eller löjrom
Citron
Färsk dill
Ostbågar

Använd ett glas för att ta ut rundlar av brödet.
Skala räkorna och finhacka och blanda med resten av ingredienserna.
Bred röran på alla brödskivor och lägg ihop tre och tre.
Täck sedan även sidorna med röran.
Plasta in och ställ i kylskåpet till nästa dag.

Innan servering rullar du sidorna i krossade ostbågar och dekorerar med 
räkor, rom, citron och en dillkvist.


Glömde tyvärr ta kort på varmrätten så fick ta på resterna.

Rostas med ugnsstekt potatis och vitlökssås.
Bryn köttet runt om och krydda med salt och peppar.
Sätt i en termometer och stek klart i ugnen på 125 grader.
Jag vill ha mitt kött rosa så körde till 55 grader och lät det sedan vila i ugnsfolie.

Fortsätt med samma stekpanna utan att diska den och stek 2 paket bacon, en hackad gullök och 1,5 paket frysta champinjoner.Krydda med peppar och lite paprikapulver. Lägg över i en skål.

Häll 2 dl vatten i pannan och vispa ur den ordentligt. Häll över i en kastrull och tillsätt 2 msk kalvfond, 1 stor burk creme bonjour vitlöksost och 3 dl grädde. Red av med lite mjöl utvispat med lite vatten. Låt småkoka ca 10 minuter och smaka av.

Tvätta små delikatesspotatisar och dela eventuellt på mitten.
Salta och krydda med vitlökspeppar.
Tillaga med smör i ugnen på 175 grader ca 30 minuter. Ta ut och pressa över 2 vitlöksklyftor och strö över ströbröd och persilja. Sätt tillbaka i ugnen och stek tills potatisen är mjuk.

Skär köttet i tjocka skivor och lägg upp med potatis, sås och baconröran.
Servera med en god sallad.

Efterrätt: nermonterad banofeepaj
Krossa ca 12 digestivekex och blanda med 125 gram smält smör.
Vispa 3 dl grädde
Skiva 3 bananer

Varva kexsmulor med banan, grädde och karamelliserad mjölk och avsluta med lite krossad dajm (vilket jag glönde)




Roségryta med ris

Kött / bacon, champinjoner, festmat, fläskkotlett, kött, recept, ris, viktväktarna / Permalink / 1
God gryta som får stå och puttra ett par timmar så köttet blir riktigt mört.

3 portioner

330 gram benfri fläskkotlett med fettet bortskuret
3-5 dl vatten + 1 msk kycklingfond
1 gul lök
Ca 15 små färska hela champinjoner
75 gram kycklingbacon
Salt, vitlökspeppar
1 msk mortlad rosépeppar
2 dl milda mat 4% eller valfri grädde
1,5 dl ärtor, majs och paprika
150 gram ris
1 tsk smör

Strimla köttet och baconet, hacka löken och bryn i en halv tsk smör.
Krydda med salt, vitlökspeppar och rosépeppar.
Häll på vatten och fond.
Låt koka under lock i en och en halv timme.
Skölj champinjonerna och stek i resten av smöret och krydda med salt och peppar.
Tillsätt grädde och champinjoner i grytan. 
Koka riset.
När riset är klart tillsätter du grönsakerna i köttgrytan och låter de bli mjuka.
Smaka av.

Servera riset med köttgrytan.

För dig som är viktväktare: 9 sp / portion.

Till top